вівторок, 14 квітня 2020 р.

Природознавство (завдання на 15.04.20 р.)

Тема: Практична робота. Складання раціону здорового харчування.

РАЦІОН
Чи знаєте ви, що воно означає?
Це оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин, необхідних для повноцінного росту та розвитку організму людини.
Сьогодні ми будемо складати раціон здорового харчування молодшого школяра. Ви дізнаєтесь багато нового про правильне і здорове харчування, про те, які продукти слід вживати аби добре рости і розвиватися.
Перед складанням раціону харчування, необхідно згадати те, що вивчали на попередньому уроці. 
1. Перетвори шкідливі поради на корисні:
Їжа не повинна бути різноманітною.
Їсти не потрібно в один і той самий час.
Вранці, перед уроками, не обов’язково снідати.
Вечеряй не за 2 години до сну. Переїдай.
2. Вибери і познач правильну відповідь («+»):
З’їдай щодня 5 порцій фруктів і овочів.
 Однією порцією вважається: 1 фрукт середнього розміру, 2 маленьких фрукти, 10-15 ягід, 1 ст. л. сухофруктів.
Випивати за добу 0, 5л води.
Їсти багато страв жарених, солених копчених.
Обмежити вживання ковбаси, фаст-фуду, солодощів, чіпсів, газованої води
Їсти 4-5 разів на добу.
3. Продовжити речення:
1) Перед їжею завжди треба               .
2) Овочі і фрукти перед вживанням треба              .
3) Якщо їжа впала на підлогу,                 .
4)  Продукти,  термін придатності яких минув,     .

Харчування людини вважається повноцінним, коли в організм з їжею регулярно надходять усі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни.

Знайди назви продуктів. Розфарбуй їх різними кольорами:
вуглеводи – блакитним, фрукти і овочі – зеленим,
жири – жовтим, білки – рожевим, шкідливі продукти – червоним:

В
Б
 Х
 К
 Р
 У
 П
 И
 Ю
 М
 Я
 С
 А
 Л
 И
 М
 О
 Н
 А
 Д
 А
 С
 Ч
 Н
 І
 Р
 С
 Л
 И
 В
 А
 К
 А
 І
 А
 Б
 Ю
 И
 Б
 І
 Б
 Ц
 А
 Л
 П
 Н
 М
 О
 Р
 К
 В
 А
 У
 Р
 О
 С
 М
 Е
 Т
 А
 Н
 А
 Б
 К
 О
 М
 И
 Я
 Й
 Ц
 Я
 К
 М
 И
 О
 Н
 Е
 П
 О
 М
 І
 Д
 О
 Р
 Р
 Р
 И
 Д
Вуглеводи – хліб, крупи, макарони, цукор, мед.
Фрукти і овочі – банан, морква, помідор, слива.
Білки – яйця, біб, риба, сир.
Жири – сметана, сало.
Шкідливі продукти – чіпси, лимонад.
Яких продуктів виявилось найбільше? (вуглеводів)
Вуглеводи – головне джерело енергії, їх треба вживати найбільше, вони легко засвоюються.
- Далі ідуть овочі і фрукти.
Фрукти і овочі – містять багато вітамінів, які необхідні для збереження і зміцнення здоров’я.
Білки – речовини, які вважають основним «будівельним матеріалом» для тіла людини. Особливо потрібні дітям, бо їх організм росте і розвивається.
Жири – забезпечують організм енергією, їх також вважають «будівельним матеріалом» для тіла. Але вживати багато їх не можна, бо це може викликати захворювання організму. Не забувайте, що жир має властивість відкладатися про запас.
Цікаво знати .
Вчені підрахували, що за 70 років життя людина з’їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 10-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м’яса і риби, 10-12 тисяч яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя.
Гра «Перевір меню»
- Уявіть себе в ролі ревізорів і перевірте, чи містить меню всі необхідні речовини для збалансованого харчування.
Сніданок. Каша, бутерброд з маслом, лимонад, банан
Обід. Макарони, м'ясо тушковане, салат, хліб, кисіль.
Підвечірок. Фрукти, сир, печиво.
Вечеря. Рибне філе, чіпси, салат,какао.

Гра «Смачного»
- А зараз час уявити себе в ролі кухарів і скласти власне меню. При цьому можете користуватись порадами лікаря-педіатра щодо організації правильного харчування молодших школярів.
Поради лікаря-педіатра щодо організації правильного харчування молодших школярів.
Для молодшого школяра краще встановити 4-5 –разове харчування.
Ідеальне блюдо для сніданку – каша. Можна запропонувати пластівці з молоком, сир або омлет, хліб з маслом , варене яйце, чай, фрукти (банани).
Другий сніданок - більш легкий. Це може бути сік, печиво.
Обід повинен складатися із 2-3 блюд:
    перша страва( суп, борщ ); друга страва –
    м’ясна, овочева; третя страва –   
    вітамінізований кисіль або компот.
На підвечірок слід давати стакан молока, овочі, фрукти, печиво, сир.
Вечеря складається з більш легких страв: овочевих,рибних, молочних. Можна дати кавовий напій з молоком, фрукти, солодощі.
Їжа дає енергію, силу, розвиток.
Здоров’я людини залежить від харчування.
Правильне харчування – це вживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів у відповідній кількості.
Переїдання шкідливе для організму.
Останній прийом їжі за 2 години до сну.

Сократ: «Ми живемо не для того, щоб їсти,
                  а їмо для того, щоб жити.» 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Математика 08.05.2025 р.

 Тема: Ділення на трицифрове число Вітаю на уроці математики! Сьогодні ми працюємо на с. 102-104 підручника. 1. Перегляньте відео, в ньому п...